Ziekte in een gezin heeft impact op alle gezinsleden. Een chronische ziekte of een blijvende beperking betekent verlies van verwachtingen naar de toekomst toe. Dit wordt ook wel ‘levend verlies’ genoemd; verlies dat voort duurt in het leven, dat in elke levensfase terugkomt. Levend verlies is een vorm van rouw. Ieder mens gaat hier anders mee om. Als partners elkaar daarin niet meer begrijpen ontstaat er afstand in de relatie. Hoe graag je je kinderen ook wilt ontzien, spanning bij ouders geeft een onveilig gevoel bij kinderen.

Door goed voor jezelf te zorgen en je te laten ondersteunen, beperk je de negatieve impact op je kinderen. Dit is een groot geschenk voor je partnerrelatie en daarmee voor je kind

 

Review

De begeleiding door Yol Kuijer heeft me in de meest roerige en onzekere periode van mijn leven houvast en een hernieuwd vertrouwen in mezelf gegeven. Dit ging verder dan alleen het ouderschap. Het heeft me doen groeien als persoon. Op het moment dat mijn partner en ik elkaar door machteloosheid en onzekerheid dreigden te verliezen, heeft het ons weer dichter bij elkaar gebracht door het herkennen van patronen en door begrip te krijgen voor elkaars wereldbeeld en ervaringen. 

Moeder van twee prachtige jongens, de jongste met het syndroom van Down   23 okt 2019